Postup při žádání o dotaci

Postup při žádosti o dotaci, pokud jste se rozhodli ji podat sami

(V případě, že máte realizaci přes dodavatele, v naprosté většině případů je vyřízení dotace v ceně realizace. )


 1. Pečlivé prostudování programu (možno konzultovat s naším dotačním specialistou)

Nejprve si pečlivě pročtěte podmínky daného dotačního programu a ujistěte se, že splňujete požadavky a máte tak na dotaci nárok, případně zda se těmto požadavkům dokážete přizpůsobit.

2. Zvolení vhodného projektanta a energetického specialisty

Povinnou součástí žádosti o dotaci je odborný posudek, který zahrnuje – mimo jiné – projektovou dokumentaci.  Tudíž je tedy potřeba najít projektanta (již brzy bude možné vhodného projektanta najít na našem portálu v sekci Trh pracovních příležitostí), který s Vámi prodiskutuje případná potřebná opatření (schválení stavebního úřadu, souhlas sousedů atd..). Dále je třeba doložit energetické hodnocení budovy, s čímž Vám pomůže energetický specialista.

3. Kompletace všech potřebných dokumentů

Seznam veškerých potřebných dokumentů naleznete vždy v daném dotačním programu.

4. Vytvoření účtu v Agendovém informačním systému SFŽP ČR (AIS SFŽP ČR)

Systém slouží k podávání a správě žádostí v dotačních programech SFŽP (Státní fond životního prostředí) a je nutné si zde založit účet, pro který bude potřeba využít svou elektronickou identitu. Pokud nemáte žádný identifikační prostředek, založte si identitu fyzické osoby (účet) na portálu identitaobcana.cz nebo se obraťte na svoji banku.

5. Vyplnění žádosti

Poté vyplňte elektronickou žádost o dotaci prostřednictvím ikonky "Podat žádost" na webových stránkách programu.

6. Kontrola žádosti pověřeným úřadem

Vaše žádost projde kontrolou pracovníky Státního fondu životního prostředí ČR, kteří zkontrolují formální správnost podkladů a technické požadavky projektu, pokud jsou splněny.

7. Vyčkání na obdržení akceptačního dopisu

Pokud je vaše žádost v pořádku, obdržíte akceptační dopis do vaší e-mailové schránky. Po obdržení tohoto dopisu máte 24 až 36 měsíců (v závislosti na typu opatření) na provedení podpořených prací a jejich doložení Fondu.

8. Vhodný výběr dodavatele (s tímto jsme připraveni Vám pomoci na našem portále)

Při výběru dodavatele, výrobků a materiálů buďte opatrní. Nepokoušejte se šetřit peníze za každou cenu a věnujte pozornost kvalitě dodavatele a použitých výrobků a materiálů. Správná montážní firma s osvědčením pro dané práce je klíčová. Doporučuje se zkontrolovat reference. Řádně si pročtěte smlouvu a uzavřete ji písemně (pokud máte problém s důvěrou v oblasti poskytnutí finanční zálohy, je možno využít úschovu u našeho notáře). Hotové dílo převezměte až po konzultaci s odborným technickým dozorem.

9. Doložení dokladu o provedené práci

Po úspěšné realizaci doložte Fondu doklad o provedené práci v informačním systému AIS SFŽP ČR, kde vyplníte příslušné části formuláře a nahrajete digitalizované doklady o realizaci.

10. Vyčkejte na vyplacení dotace

Po schválení ministrem obdržíte dotaci na váš dotační bankovní účet, který jste uvedli v AIS SFŽP ČR. Dotace je poskytována ex post a může být upravena na základě doložených podkladů a omezení veřejné podpory.

 

 

 

Rady a inspirace

Potřebujete se zorientovat na trhu s fotovoltaikou? Připravili jsme pro vás několik cenných rad, které se vám mohou hodit.
...
Dotace NZÚ Light

Dotace NZÚ Light pro seniory, OZP a osoby pobírající dávky na bydlení

Přečíst článek
...
Postup při žádání o dotaci

Postup podání žádosti, pokud si realizujete FVE sami. V případě, že máte realizaci přes dodavatele, v naprosté většině případů je vyřízení dotace v ceně realizace.

Přečíst článek
...
Fotovoltaické panely - dle čeho je vybrat

Pokud přemýšlíte o investici do fotovoltaických panelů, je důležité vědět, jak správně vybrat ten nejvhodnější typ pro vaše potřeby.

Přečíst článek