Fotovoltaické panely - dle čeho je vybrat

Pokud přemýšlíte o investici do fotovoltaických panelů, je důležité vědět, jak správně vybrat ten nejvhodnější typ pro vaše potřeby. Existuje mnoho různých typů a druhů fotovoltaických panelů na trhu, a proto je klíčové se řídit několika faktory při jejich výběru. 

Prvním faktorem je efektivita panelu. Různé typy panelů mají různou účinnost při přeměně sluneční energie na elektřinu. Je vhodné zvolit takový typ, který poskytuje co nejvyšší účinnost, aby byla zajištěna maximální produkce elektřiny. 

Druhy solárních panelu:

Monokrystalické panely obvykle vykazují odstíny od hnědé až po černou, zatímco polykrystalické panely mají modrou barvu. Většina panelů je vybavena hliníkovým rámem, což zajišťuje jejich vysokou pevnost a odolnost. Na trhu však nyní naleznete širokou škálu různých typů fotovoltaických panelů. K dispozici jsou rámové, bezrámové, celoskleněné, barevné a dokonce i průhledné panely. Celoskleněné panely mají mnoho výhod - tento materiál nedegraduje, je nekorozní a nehořlavý. Je také velmi odolný vůči mechanickému poškození, vodě a vysokému napětí, což znamená, že nepotřebuje uzemnění. Nevýhodou je však obvykle vyšší pořizovací cena. K dispozici jsou také ohebné panely, které lze připevnit na nerovné povrchy, a dvojstranné panely. Existují dokonce i lehké panely s hmotností kolem 7 kg, což je přibližně třetina hmotnosti běžných typů panelů. Můžete si také pořídit panely, které lze integrovat přímo do střešní krytiny. Možností je mnoho, ale u těchto speciálních variant vždy zvažte vyšší náklady a promyslete si, zda se vám investice do těchto panelů vyplatí vzhledem k jejich výkonu.

Druhým faktorem je životnost a spolehlivost panelu. Fotovoltaické panely jsou dlouhodobou investicí a mohou sloužit po mnoho let. Je důležité vybrat takové panely s dlouhou životností a spolehlivostí, které odolávají povětrnostním podmínkám a mají solidní záruku od výrobce. Fotovoltaické panely nejvyšší kvality, které jsou na trhu dostupné, mohou pracovat až po dobu 40 let a během této doby se jejich účinnost postupně snižuje o přibližně 0,5 až 0,7 % ročně. Výrobci poskytují záruku na zachování výkonu těchto panelů až po dobu 30 let, což znamená, že máte jistotu, že jejich výkon neklesne pod 80 % po celou tuto dobu.

Dalším faktorem je cena. Při výběru fotovoltaických panelů musíte vzít v úvahu své rozpočetové omezení. Existují různé cenové kategorie, které se liší podle typu a výrobce. Je důležité najít vyváženou kombinaci mezi kvalitou a cenou, abyste získali nejlepší hodnotu za své investice.

Nakonec je také důležité zvážit potřebný výkon panelu pro vaše fotovoltaické elektrárny. To závisí na vaší spotřebě elektřiny a velikosti instalace. Čím efektivnější je fotovoltaický panel, tím vyšší je jeho výkon, který se měří v jednotkách Wp (wattpeak). Každých 1 000 Wp panelů může vygenerovat přibližně 1 MWh elektřiny ročně.  Je důležité poznamenat, že pro rodinné domy existuje maximální omezení pro velikost fotovoltaické elektrárny, které činí 50 kWp. Toto omezení umožňuje provozování elektrárny bez nutnosti získávání licence, což by bylo spojeno s nadměrnou administrativou a byrokracií. Zároveň tato hodnota představuje horní mez stanovenou programem Nová zelená úsporám, díky kterému je možné získat dotaci na instalaci fotovoltaických panelů a pokrýt tak 50 % až 60 % nákladů na jejich pořízení.

Celkově vzato, při výběru fotovoltaických panelů je důležité brát v úvahu jejich efektivitu, životnost, cenu a potřebný výkon. Pro správné rozhodnutí je vhodné konzultovat s odborníky a provést důkladný průzkum trhu. Investice do fotovoltaických panelů mohou přinést dlouhodobé finanční i ekologické benefity, proto je klíčové vybrat ty nejvhodnější pro váš projekt.

Rady a inspirace

Potřebujete se zorientovat na trhu s fotovoltaikou? Připravili jsme pro vás několik cenných rad, které se vám mohou hodit.
...
Dotace NZÚ Light

Dotace NZÚ Light pro seniory, OZP a osoby pobírající dávky na bydlení

Přečíst článek
...
Postup při žádání o dotaci

Postup podání žádosti, pokud si realizujete FVE sami. V případě, že máte realizaci přes dodavatele, v naprosté většině případů je vyřízení dotace v ceně realizace.

Přečíst článek
...
Fotovoltaické panely - dle čeho je vybrat

Pokud přemýšlíte o investici do fotovoltaických panelů, je důležité vědět, jak správně vybrat ten nejvhodnější typ pro vaše potřeby.

Přečíst článek